
Naast het bouwen van websites, vind ik het heel erg leuk om te helpen bij branding. Branding is meer dan alleen de kleuren voor jouw website bepalen. Branding zorgt voor herkenbaarheid en zorgt ervoor dat mensen verbinding voelen met jou en jouw brand. Dat klinkt allemaal heel technisch, maar het is vooral heel creatief. En creatief bezig zijn, is misschien wel mijn favoriete bezigheid! Als je meer wil weten over branding en hoe je jouw branding kan doorvoeren op je socials, lees dan even verder.
Jouw branding, hoe bepaal je dit?
Voordat je simpelweg leuke kleuren uitkiest voor je website of brand, kan je je verdiepen in wat deze kleuren precies betekenen. Er gebeurt wat in je hersenen bij het zien van bepaalde kleuren, daarom zijn er veel kleuren die verbonden zijn aan bepaalde onderwerpen. Een simpel voorbeeld is de kleur rood. Onze hersenen koppelen die kleur aan waarschuwingen en gevaar, zo ook bij symbolen op schadelijke middelen en stopborden in het verkeer. Groen wordt gekoppeld aan de natuur en dat is ook niet zo gek, gras en planten zijn groen. Wanneer je bezig gaat met je branding, is het dus goed om eerst op te zoeken welke kleur er gekoppeld wordt aan het onderwerp waar jij je mee bezig houdt. Zo wordt bijvoorbeeld turquoise vaak gekozen bij creatieve onderwerpen en zie je bij coaches vaak geel en oranje, omdat die kleuren staan voor optimisme en vriendelijkheid.
Branding is meer dan alleen kleuren bepalen
Als je de kleur(en) hebt uitgekozen die bij jouw branding passen, kan je verder gaan met de rest van je branding. Onder branding valt namelijk nog meer, zoals je logo en de lettertypes die je gebruikt op je site en socials. Ook vormen en afbeeldingen vallen hieronder. Eigenlijk is jouw branding dus het complete visuele gedeelte van jouw blog, website en/of brand. Maar waarom zou je je bezig moeten houden met branding? Wanneer een bezoeker op jouw website of socials komt, is het eerste wat hij binnenkrijgt het visuele. Als het visuele aansluit op waar die bezoeker naar zoekt, blijft hij hangen en dát is wat je wil. Die connectie met een bezoeker kan je binnen een paar seconden al hebben als jouw branding past bij jou en jouw brand.
Branding in Canva (gratis)
Natuurlijk kan je iemand inhuren die jouw branding doet (zoals ik!), maar je kan ook zelf aan de slag proberen te gaan. Zodra je jouw brandkleuren, logo en lettertypes hebt bepaald, kan je beginnen met jouw brand in Canva. Het is belangrijk om de HEX-codes van jouw brandkleur(en) te weten voordat je aan de slag gaat. Wanneer je Canva opent, kies je voor het maken van een nieuw ontwerp. Je kan hier kiezen uit verschillende formaten, zoals het formaat voor een Pinterest Pin, een Instagram Story of een Instagram Bericht. Mocht je nu niet meteen weten hoe je moet beginnen, kan je bij sjablonen op zoek gaan naar een kant en klaar sjabloon. Zo’n standaardsjabloon kan jij helemaal aanpassen. Let daarbij hierop:
- Verander de lettertypes naar de lettertypes die jij uitgekozen hebt voor jouw brand
- Verplaats, vergroot of verklein tekst wanneer nodig
- Verander de afbeeldingen naar afbeeldingen die bij jouw brand(kleur) passen
- Verander vormelementen als deze niet aansluiten op jouw brand
- Zorg dat de kleuren van het sjabloon aangepast worden naar jouw brandkleuren
Maak het ontwerp eigen door jouw branding door te voeren. Sla de afbeeldingen op als .PNG voor hoge kwaliteit, tenzij er een ander format (zoals .JPEG) nodig is en voer je branding door op al je socials. Door dit door te voeren, zorg je ervoor dat jouw posts overal herkenbaar zijn, ook zónder je logo overal op te hoeven plakken. Deze eenheid zorgt niet alleen voor herkenbaarheid bij potentiële klanten, het zorgt ook voor rust en een duidelijke aanpak bij jezelf!
Binnenkort deel ik een blog over Canva Pro, want daar wordt het nóg makkelijker om eenheid te creëren in jouw brand.
Canva is super leuk en handig Kim jouw tips!
Ja, hè? Ik zag al hele mooie kerstcollages voor Zorgvuldig langskomen, ook in Canva gemaakt, denk ik?