Favoriete cozy games van 2022

Mijn smaak in games varieert van actiegames tot simulatiegames en momenteel ligt mijn voorkeur bij cozy games. Ik heb het best druk met vier kinderen en cozy gaming is dan echt een fijne manier om iets voor mezelf te doen en tot rust te komen. Wat cozy gaming precies is en welke spellen ik dan speel, deel ik hier met je!

Cozy games?

Heel simpel vertaald is cozy gaming ‘knus’ gamen. Gamen op de bank, in je luie stoel of gewoon lekker in bed. Dekentje erbij, kaarsjes aan, alles lekker knus en dan een game opstarten. Vooral fijn met een Switch of een laptop, omdat je die overal mee naar toe kan verhuizen, maar je kan er natuurlijk ook voor zorgen dat de plek waar je pc of console staat lekker knus is! Je hebt je kaarsjes aan, je dekentje over je heen, je huis of kamer is schoon en fris… Alles is knus. En dan? Dan kan je op zich elke game opstarten, want je hebt het al cozy gemaakt, maar er zijn ook bepaalde games die perfect in de cozy-categorie passen. Games waarbij je kan farmen, games waarbij je huizen of plekken kan inrichten, games waar je je bij kan ontspannen. Cozy gaming is er dus eigenlijk om stress weg te halen in plaats van je meer stress te geven (looking at you, Apex).

Mijn top 3 van 2022

Op dit moment ben ik lichtelijk (kuch-best wel) verslaafd aan Disney’s Dreamlight Valley. Dreamlight Valley kwam op 6 september van dit jaar uit voor de PC en op 27 september kwam mijn laptop binnen! Ik speel het spel nu een week en heb eigenlijk niks anders meer gespeeld, ik ben hooked (Disneypun intended). Kort samengevat is het een simulatiespel waarin je de inwoners van Dreamlight Valley moet helpen. The Forgetting heeft het land overgenomen en misschien ben jij wel de enige die kan helpen… De mensen die je moet helpen? Alle Disneypersonages, natuurlijk, haha. In het begin dacht ik dat het een kinderachtig spel zou zijn, maar dat is het absoluut niet. Je krijgt veel (moeilijke) quests, moet het hele land weer opbouwen en opnieuw inrichten en de trip down memory lane is eigenlijk hartstikke tof! Ik heb de Xbox Game Pass 1 maand gratis gekregen bij mijn laptop en heb zo Dreamlight Valley gratis geïnstalleerd. Word nu lid en betaal maar €1 voor je eerste maand (geen spon). Dreamlight Valley kost €29,99 op Steam en in de Nintendo eShop (voor de Switch).

Disney’s Dreamlight Valley: ★★★★☆
Grootste pluspunt: Veel quests, dus nooit saai of ééntonig
Grootste minpunt: Single player, dus niet met vrienden spelen

Wanneer ik even snel wil gamen, pak ik 9 van de 10 keer mijn Switch erbij. Het eerste spel dat ik eigenlijk automatisch kies op de Switch, is Stardew Valley (hé, weer een ‘valley’). Stardew Valley heeft een 16-bit look en eerlijk gezegd vond ik dat in eerste instantie helemaal niks. Ik ben ondertussen gewoon verwend met de graphics van tegenwoordig en 16-bit was eigenlijk een afknapper voor mij. Tot ik het spel in de aanbieding vond in de Nintendo eShop, want voor dat geld (net onder de €10) wilde ik het best uitproberen. Gelukkig maar, want het is een heerlijke cozy game waarin je je boerderij kan bijhouden, in de mijn kan hakken, kan vissen en zelfs relaties op kan bouwen met je dorpsgenoten. Als cozy game echt een must have! Stardew Valley is op dit moment in de aanbieding bij Bol.com voor €33,99 en kost normaal €44,99. Als je het spel niet fysiek wilt hebben, maar gewoon digitaal, kan je het voor maar €13,99 downloaden via de Nintendo eShop.

Stardew Valley: ★★★☆☆
Grootste pluspunt: Veel te doen, weinig nadenken (heel cozy!)
Grootste minpunt: 16-bit, daar moet je maar net van houden

Ja, en laten we eerlijk zijn, wat is een cozy game lijstje zonder… Animal Crossing: New Horizons? Onrealistisch, inderdaad. De bekendste cozy game op de markt. Je krijgt in deze game een eiland toegewezen waar je werkelijk alles aan kan veranderen (na verloop van tijd). Jouw avontuur begint in een tent, maar al snel kan je een huis bouwen en je huis zelfs uitbreiden met extra kamers. Pluk de bloemen, maak een moestuin, klets met je eilandgenoten en spaar voor mooie spulletjes. Alles op jouw eigen tempo. Cozier dan dit zal het niet snel worden. Animal Crossing: New Horizons kost in de Nintendo eShop €59,99. Gelukkig is hij op Bol.com momenteel €49,99.

Animal Crossing: New Horizons: ★★★★☆
Grootste pluspunt: Veel vrijheid om ervan te maken wat jij wil
Grootste minpunt: Het kan erg lang duren voor je echt alles ermee kan

Wat is jouw ultieme cozy game?

4 Reacties

 1. Johanne

  Genieten! Ik vond het vroeger ook heerlijk om met mijn laptop de bank op de duiken en games te spelen op mijn computer. Ik loop nog een beetje achter wat betreft consoles/ (heb een Nintendo 3DS, haha), maar krijg hierdoor helemaal zin om een Switch te kopen.

  Antwoord
  • Kimberley

   Eerlijk is eerlijk, de 3DS is ook gewoon een heel fijn ding! Haha, wij hebben ‘m hier ook nog liggen. De overgang naar de Switch was wel echt heel fijn, groter beeldscherm en meer opties qua spellen. Dus mocht je nog niks op je lijstje hebben voor Sinterklaas of kerst… 😉

   Antwoord
 2. Saar

  Ik wist niet dat er een term voor was maar ik geloof dat ik ook een cozy-gamer ben. Alleen heb ik geen spelcomputer dus ik ben aangewezen op tablet of laptop.

  Antwoord
  • Kimberley

   Wat leuk! Ik speel ook op de laptop, daar speel ik vooral Dreamlight Valley op. Op de iPad speel ik niet zoveel, wat speel jij daarop?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Februari Wallpapers: Happy Valentine’s!

Het is februari 2023, de eerste maand van het jaar is alweer voorbij. Ik weet niet hoe het bij jou was, maar bij ons leek januari eeuwig te duren. We vierden de verjaardag van...

Januari Wallpapers: Gelukkig nieuwjaar!

Het is januari 2023, gelukkig nieuwjaar! Tijd voor goede voornemens (of juist lekker een keer niet?), het maken van een frisse start en uitrusten. December was druk, maar januari...

Pinterest: Pins laten opvallen & gratis templates

Contentcreator of niet, je hebt er vast al eens van gehoord: Pinterest. Pinterest is een zoekmachine, net als Google. Alleen werkt Pinterest toch niet helemaal hetzelfde. Je kan...

Een linktree maken, zo doe je dat

Je ziet ze steeds vaker langskomen op Instagram, TikTok en andere socials: Linktrees. Wat is een linktree? Een linktree is een simpele (landings)pagina met daarop meerdere...

Goodies: Autumn Wallpaper

Oké oké, we weten het. Ik ben gek op de herfst. Alles aan de herfst voelt gewoon zo gezellig! De blaadjes die van de bomen vallen en de straten oranje/bruin kleuren. Pompoenen in...

Maandoverzicht #5

Dit was december en dit is mijn laatste maandoverzicht van dit jaar alweer. De jaren lijken steeds sneller te gaan en ook dit jaar is weer voorbij gevlógen. Ik schreef er al over...

Lijstje: Dit was 2022

Het afgelopen jaar was druk. Drukker dan normaal, maar dat is wel logisch. Norah is er nu ook bij, Kayla is begonnen met de Cito's van groep 8 en mijn paniekaanvallen kwamen in...

Maandoverzicht #4

Het is eind november en dat betekent dat er weer een maandoverzicht klaar staat. Deze maand waren we allemaal gezellig ziek, lekker na elkaar ook, haha. We hebben gelukkig nog...

Favoriete digitale planners

Tegenwoordig heb je overal wel een planner voor. Een studieplanner, een werkplanner, een persoonlijke planner, noem maar op. Ik ben er dol op, don't get me wrong, maar ik geef...

Favoriete babyproducten

Het krijgen van een baby is duur. Het krijgen van mijn vierde baby was een stuk minder duur. Waarom? Omdat ik precies wist wat ik wel en wat ik niet nodig zou hebben. Én omdat...

Webdesign en branding voor iedereen

Een website laten bouwen kost al snel honderden euro's. Webdesign is duur. Niet iedereen kan een website bouwen en er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden: Een...

Favoriete fonts #1

Als webdesigner heb ik een zwak voor het combineren van fonts. Twee fonts die elkaar complimenteren. Fonts voor een website, voor een Pin op Pinterest of voor een story op...